O získaní Ducha Svätého (1. časť)

Nasledujúci preklad opisuje stretnutie Nikolaja Motovila so sv. Serafimom zo Sarova, v novembri 1831. Svätý Serafim (Серафим Саровский, 1754-1833) je jedným z najznámejších svätcov Ruskej pravoslávnej cirkvi. Blahoslavený Ján Pavol II. ho spomína vo svojej knihe Prekročiť prah nádeje.

Za kláštoromBol štvrtok, ponurý deň. Zem bola pokrytá 20 centimetrami snehu a snehové vločky husto padali z neba, keď sv. Serafim, začal svoj rozhovor so mnou na poli pri jeho pustovni, oproti rieke Sarovke, na úpätí vrchu nad riekou. Usadil ma na peň stromu, ktorý práve spílil a čupol si oproti mne.

„Pán mi zjavil,“ povedal veľký starec, „že vo vašom detstve ste veľmi túžili spoznať cieľ kresťanského života a že ste sa naň neustále pýtali mnohých duchovných.“

Musím sa priznať, že od mojich dvanástich rokov ma táto myšlienka neustále trápila. Stretol som sa s mnohými klerikmi, avšak ich odpovede ma neuspokojovali. Starec to nemal ako vedieť.

„Ale nik,“ pokračoval sv. Serafim, „vám nedal presnú odpoveď. Povedali vám: ‚Choďte do chrámu, modlite sa k Bohu, plňte Božie prikázania, robte dobré skutky — to je cieľ kresťanského života.‘ Niektorí sa dokonca nad vami pohoršovali, že sa venujete takej zvedavosti a hovorili vám: ‚Nestarajte sa o veci, ktoré sú nad vami.‘ Ale nerozprávali správne. Teraz vám pokorný Serafim povie, v čom spočíva tento cieľ.“

(pokračovanie nabudúce…)

Jeden názor na “O získaní Ducha Svätého (1. časť)

Nie je možné pridávať komentáre.